torsdag 23 oktober 2014

Idrott kostar hur ideell en förening än må vara

Idrott kostar, så enkelt är det. En skapligt liten förening kommer snabbt upp i en årlig omsättning över 1 miljon kronor per år. Bollar är inte billiga, västar är inte gratis, koner håller inte i all evighet, domare och funktionärer kan utan problem svälja femsiffriga belopp och hyror av anläggningar tar i många fall en betydande del av den totala omsättningen i anspråk. Trycket på föreningar att höja medlemsavgifter ställs mot möjligheten för barn och ungdomar att faktiskt kunna vara med baserat på familjens ekonomiska ställning, inte minst om man tar i beaktning de övriga inköp som måste göras i form av utrustning, bränsle till fordon för att ta sig till träning, tävling och matcher m.m.

Svensk Idrottsrörelse har framför allt ett direkt beroende till två saker:
- Ideella krafter som lägger ner blod, svett och tårar för våra barn och ungdomar och vars belöning är glädjen och positiv energi tillbaka
- Ekonomiskt stöd i form av medlemsavgifter, sponsorer och de bidrag som ges

Samtidigt kommer fler och fler rapporter om att hälsan hos våra ungdomar blir gradvis sämre, att det är på väg och förr eller senare kommer att bli ett samhällsproblem, att det i viss mån redan är det och i skenet av detta försämras nu möjligheterna ytterligare.


Det här handlar inte om att fritidssysselsättning ska glida på en räkmacka med skattepengar.

Det handlar inte om ett område som är nischat.

Det handlar om de tusentals och åter tusentals ungdomar, och vuxna, som i slutändan genom sin investering av tid i idrott betalar tillbaka till samhället i form av känsla av gemenskap, i värderingar som fastställs och kanske framför allt, tid som frisk.

Hur informationen nedan konkret kommer påverka föreningarna runt om i landet återstår att se, men med ett svårare klimat rörande sponsorer och sänkt medlemsantal så lär om inte annat utbudet och antalet föreningar att minska.

Men men, framtiden är ju ett senare problem och dåtiden med de löften som gav röster är snart glömt.

"– Svensk idrott har tappat nästan 200 miljoner kronor i statligt stöd jämfört med 2008"

http://www.rf.se/Allanyheter/2014/Storbesvikelsenar272miljonerkronorblevnoll/

"Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville under valrörelsen öka det statliga anslaget till idrotten. Men så blev det inte."
http://m.gp.se/sport/1.2525832-riksidrottsforbundet-rasar-mot-regeringen